4
FILARY SKUTECZNEJ KARDIOPROTEKCJI
I REHABILITACJI KARDIOLOGICZNEJ
ZBILANSOWANA DIETA
WSPARCIE PSYCHOLOGICZNE
REGULARNE STOSOWANIE LEKÓW
Rehabilitacja kardiologiczna powinna być ściśle powiązana z wdrażaniem ćwiczeń fizycznych. Dla każdego pacjenta lekarz powinien zdefiniować optymalny wysiłek fizyczny, który przyniesie pożądane efekty. Po przebytym incydencie kardiologicznym pacjenci mogą mieć wiele obaw, ale zależy im na szybkim powrocie do normalnego życia, dlatego, bardzo ważna jest rozmowa ze specjalistami – lekarzami i fizjoterapeutami na temat rehabilitacji kardiologicznej.
O tym, jak indywidualnie dopasować ćwiczenia, tak aby były one bezpieczne dla zdrowia opowie prof. dr hab. n. med. Ryszard Piotrowicz.
Świadome i regularne praktykowanie ruchu, zwłaszcza wśród osób, które znajdują się w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest bardzo istotne, ponieważ w trakcie aktywności fizycznej serce pracuje intensywniej, co skutkuje szybszym przepływem krwi przez mięśnie szkieletowe, serce i skórę.
Fizjoterapeutka Dominika Rosińska, amasadorka kampanii „Akcja Kardioprotekcja” pokaże jak poprawnie wykonywać ćwiczenia.
Klaudia Wiśniewska, ambasadorka kampanii „Akcja Kardioprotekcja” pokaże jak gotować zdrowo i smacznie.
Najbardziej zalecanym modelem żywienia w prewencji chorób sercowo-naczyniowych jest dieta śródziemnomorska oparta na produktach pochodzenia roślinnego. Warto wiedzieć jednak na jakie składniki diety należy zwrócić szczególną uwagę by zyskała jeszcze bardziej prozdrowotny charakter.
Komponując swoje codzienne menu warto wybierać produkty bogate w błonnik pokarmowy. Zmniejsza wchłanianie jelitowe tłuszczów, co przekłada się na redukcję stężenia “złego” cholesterolu LDL-C. Niezwykle wartościowy w tym kontekście jest błonnik rozpuszczalny, który znaleźć można w warzywach, owocach, roślinach strączkowych, ale również w produktach zbożowych takich jak płatki jęczmienne czy owsiane, które wykorzystasz w przepisie na fioletową owsiankę.
Oprócz błonnika pokarmowego bogate są w witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, w tym antocyjany. Związki te odpowiadają za bardzo intensywny kolor warzyw i owoców i sprzyjają utrzymaniu układu krwionośnego w dobrej kondycji. Największe ilości tych związków znajdują się w czerwonych i fioletowych warzywach i owocach, dlatego korzystnie jest sięgać regularnie po jagody, borówki, czerwoną kapustę czy buraki.
Są produkty, których szczególnie należy unikać w swoim codziennym menu. Istotnie należy ograniczać spożycie soli, cukru dodanego, nasyconych kwasów tłuszczowych i produktów wysokoprzetworzonych (gotowych dań, dań typu fast-food, słodyczy, słonych przekąsek, napojów słodzonych cukrem). Obecność tych składników w naszej diecie, w zbyt dużych ilościach zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości, a w konsekwencji również chorób sercowo-naczyniowych.
Składniki na 1 porcję
Sposób przygotowania
Wartość energetyczna |
547 kcal |
Tłuszcz |
22 g |
Węglowodany |
71 g |
Błonnik |
9,2 g |
Białko |
21 g |
Sól |
0,2 g |
PIŚMIENNICTWO
Visseren FL, Mach F, Smulders YM. i wsp. Wytyczne ESC 2021 dotyczące prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego w praktyce klinicznej. Kardiologia Polska (Polish Heart Journal). 2021; 79(V), 1-122.
Banach M, Burchardt P, Chlebus K. i wsp. Wytyczne PTL/KLRWP/PTK/PTDL/PTD/PTNT diagnostyki i leczenia zaburzeń lipidowych w Polsce 2021. Lekarz POZ Suplement. 2021.
Laffond A, Rivera-Picón C, Rodríguez-Muñoz PM. i wsp. Mediterranean Diet for primary and secondary prevention of cardiovascular disease and mortality: An updated systematic review. Nutrients. 2023; 15(15), 3356.
Cena H, Calder PC. Defining a healthy diet: evidence for the role of contemporary dietary patterns in health and disease. Nutrients. 2020; 12(2): 334
Składniki na 1 porcję:
Sposób przygotowania
Wartość energetyczna |
614 kcal |
Tłuszcz |
28 g |
Węglowodany |
64 g |
Błonnik |
12 g |
Białko |
31 g |
Sól |
0,8 g |
PIŚMIENNICTWO
Visseren FL, Mach F, Smulders YM. i wsp. Wytyczne ESC 2021 dotyczące prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego w praktyce klinicznej. Kardiologia Polska (Polish Heart Journal). 2021; 79(V), 1-122.
Banach M, Burchardt P, Chlebus K. i wsp. Wytyczne PTL/KLRWP/PTK/PTDL/PTD/PTNT diagnostyki i leczenia zaburzeń lipidowych w Polsce 2021. Lekarz POZ Suplement. 2021.
Laffond A, Rivera-Picón C, Rodríguez-Muñoz PM. i wsp. Mediterranean Diet for primary and secondary prevention of cardiovascular disease and mortality: An updated systematic review. Nutrients. 2023; 15(15), 3356.
Cena H, Calder PC. Defining a healthy diet: evidence for the role of contemporary dietary patterns in health and disease. Nutrients. 2020; 12(2): 334.
Odpowiednio zbilansowana i dobrze skomponowana dieta stanowi niezwykle istotny element profilaktyki chorób układu krążenia. Najbardziej rekomendowanym modelem żywienia w tym kontekście jest dieta śródziemnomorska.
Dieta śródziemnomorska aktualnie jest jednym z najlepiej przebadanych sposobów żywienia w prewencji i wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia. Stosować ją mogą osoby chorujące m.in. na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, zaburzenia lipidowe czy chorobę niedokrwienną serca. Większość kojarzy ją z dużą ilością ryb czy owocami morza oraz mniej popularnymi produktami w naszym kraju takimi jak granat czy bakłażan. Jej zasady są jednak tak uniwersalne, że z powodzeniem znajdą zastosowanie także w naszym kraju.
Podstawą diety śródziemnomorskiej są przede wszystkim warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, a także produkty zbożowe. Uzupełnienie stanowią ryby i owoce morza, produkty mleczne naturalne, ewentualnie drób. Mięso, w szczególności czerwone pojawia się w menu sporadycznie. Mniej popularne w naszym kraju produkty z powodzeniem można wymieniać na bardziej lokalne z zachowaniem prozdrowotnego charakteru tej diety. Bakłażan, granaty, oliwa z oliwek są zdecydowanie bardziej popularne w krajach strefy śródziemnomorskiej, dlatego z powodzeniem można je wymienić na bardziej powszechne w naszym kraju kraju cukinię, kabaczka, jagody czy olej rzepakowy.
Skomponowanie dobrze zbilansowanego posiłku zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej nie jest wcale takie trudne i można to zrobić w kilku krokach.
Składniki na 2 porcję:
Sposób przygotowania
Wartość energetyczna |
453 kcal |
Tłuszcz |
25 g |
Węglowodany |
48 g |
Błonnik |
11 g |
Białko |
16 g |
Sól |
0,9 g |
PIŚMIENNICTWO
Visseren FL, Mach F, Smulders YM. i wsp. Wytyczne ESC 2021 dotyczące prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego w praktyce klinicznej. Kardiologia Polska (Polish Heart Journal). 2021; 79(V), 1-122.
Banach M, Burchardt P, Chlebus K. i wsp. Wytyczne PTL/KLRWP/PTK/PTDL/PTD/PTNT diagnostyki i leczenia zaburzeń lipidowych w Polsce 2021. Lekarz POZ Suplement. 2021.
Laffond A, Rivera-Picón C, Rodríguez-Muñoz PM. i wsp. Mediterranean Diet for primary and secondary prevention of cardiovascular disease and mortality: An updated systematic review. Nutrients. 2023; 15(15), 3356.
Cena H, Calder PC. Defining a healthy diet: evidence for the role of contemporary dietary patterns in health and disease. Nutrients. 2020; 12(2): 334.
Czynniki psychologiczne są ważną przyczyną występowania chorób serca. Często w praktyce klinicznej przekierowujemy do terapeutów i psychologów lub są oni zatrudnieni w ośrodkach, a z ich pomocy korzystamy na co dzień.
O IV filarach skutecznej kardioprotekcji i rehabilitacji kardiologicznej opowie dr Adrianna Sobol w swoim podcaście z prof. dr hab. n. med. Piotrem Jankowskim.
Stres, stany lekowe i depresyjne nie tylko wyzwalają niekorzystne mechanizmy sprzyjające rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych ale zwykle negatywnie wpływają na efektywność terapii i zaleceń profilaktycznych, czyli na realizację prozdrowotnego stylu życia: pacjenci źle się odżywiają , nadal palą papierosy, wybierają wygodne „lenistwo ruchowe”, co dodatkowo pogarsza ich jakość życia i zwiększa zagrożenie kolejnym incydentem sercowym.
Dr Adrianna Sobol, psycholog i ambasadorka kampanii „Akcja Kardioprotekcja” porusza temat zdrowia psychicznego w rozmowie z prof. dr hab. n. med. Ryszardem Piotrowiczem.
Prof. dr hab. n. med. Piotr Jankowski, ekspert ogólnopolskiej kampanii „Akcja Kardioprotekcja” podkreśla istotność interwencji farmakologicznej.
„Problem pojawia się, gdy pacjenci nie przyjmują leków regularnie, a z badań wynika, że wśród osób która przyjmują farmakoterapię, aż 34% osób nie stosuje leków regularnie, zmniejszając tym samym efektywność terapii.”